Korfu sala, esanti Jonijos jūroje, yra viena iš labiausiai mėgstamų Graikijos salų dėl savo gamtos grožio, istorijos ir autentiškos atmosferos. Tačiau be įspūdingų kraštovaizdžių ir istorinių paminklų, Korfu siūlo ir unikalią kulinarinę patirtį, kuri traukia gurmanus iš viso pasaulio. Korfu virtuvė – tai ne tik graikiški skoniai, bet ir daug itališkų bei kitų Viduržemio jūros regiono kulinarijos elementų, kurie per daugelį metų tapo neatsiejama šios salos dalimi. Ką verta paragauti Korfu?
Pastitsada
Vienas iš labiausiai žinomų Korfu patiekalų – pastitsada. Tai tradicinis salos patiekalas, kuris dažniausiai gaminamas su vištiena arba jautiena. Mėsa lėtai troškinama pomidorų padaže su įvairiais prieskoniais, tokiais kaip česnakai, svogūnai, cinamonas ir gvazdikėliai, o tada patiekiama su storais makaronais. Pastitsada yra ne tik vietinių pamėgtas patiekalas, bet ir svarbi šventinių progų dalis, todėl jo paragauti būtina, jei lankotės Korfu.
Sofrito
Sofrito yra dar vienas tradicinis Korfu patiekalas, kurio pagrindą sudaro jautiena. Šiame patiekale mėsa yra troškinama vyno, česnakų, petražolių ir acto padaže, todėl patiekalas tampa itin sultingas ir aromatingas. Sofrito paprastai patiekiamas su bulvėmis ar ryžiais ir yra mėgstamas tiek vietinių gyventojų, tiek turistų. Šio subtilaus skonio patiekalo skonis puikiai dera su gaiviais vietiniais vynais.
Bourdeto
Bourdeto yra tradicinis Korfu patiekalas iš žuvies, dažniausiai ruošiamos su aštresniu raudonuoju padažu. Paprastai naudojama skorpionžuvė (skorpina), tačiau gali būti naudojamos ir kitos vietinės žuvys. Padažas pagamintas iš pomidorų, svogūnų, česnakų ir karštųjų paprikų, kas suteikia patiekalui ypatingą, šiek tiek aštroką skonį. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta stiprius ir išraiškingus skonius, taip pat nori paragauti šviežių vietinių jūros gėrybių.
Bianco
Bianco yra dar vienas jūros gėrybių patiekalas, tačiau, skirtingai nei Bourdeto, jis yra daug švelnesnis. Tai žuvies troškinys, pagamintas baltame česnakų ir citrinų padaže, todėl patiekalas pasižymi gaiviu ir subtiliu skoniu. Šis patiekalas yra itin populiarus tarp vietinių gyventojų ir puikiai atspindi Viduržemio jūros virtuvės esminius bruožus.
Mandolato
Kalbant apie desertus, Korfu turi savo saldų perliuką – mandolato. Tai tradicinis Korfu saldainis, pagamintas iš medaus, cukraus, kiaušinių baltymų ir migdolų. Šis saldus, traškus ir lengvas saldėsis puikiai tinka kaip užkandis po pagrindinio patiekalo. Mandolato yra plačiai parduodamas visoje saloje, todėl nesunku jį rasti ir parsivežti namo kaip suvenyrą.
Kumquat Likeris
Kumquat yra mažas, oranžinės spalvos citrusinis vaisius, kuris Korfu saloje buvo atvežtas XIX amžiuje iš Kinijos. Nuo tada jis tapo svarbia salos kulinarinės kultūros dalimi. Kumquat vaisiai naudojami įvairiuose patiekaluose, tačiau garsiausias produktas – kumquat likeris. Šis saldus, šiek tiek kartokas gėrimas yra puiki dovana ir suvenyras, o vietiniai dažnai juo vaišina turistus po pietų ar vakarienės. Likeris gaminamas tiek šviesios, tiek tamsios spalvos, o kiekvienas turi savitą skonį.
Baklava
Nors baklava yra žinoma visoje Graikijoje, Korfu versija taip pat išsiskiria savo subtilumu ir gaiviu skoniu. Baklava gaminama iš sluoksniuotos filo tešlos, užpildyta riešutais (dažniausiai migdolais ar graikiniais riešutais) ir gausiai apipilta medumi. Tai puikus desertinis pasirinkimas po sočių vietinių patiekalų. Saldi ir traški baklava tikrai padarys įspūdį kiekvienam desertų mėgėjui.
Tzatziki
Nors tzatziki yra vienas iš visoje Graikijoje populiarių užkandžių, Korfu jis dažnai patiekiamas šalia tradicinių patiekalų kaip gaivinantis ir lengvas užkandis. Tzatziki gaminamas iš graikiško jogurto, agurkų, česnakų ir alyvuogių aliejaus, o kartais pridedama ir šviežių žolelių. Šis gaivus ir lengvas padažas puikiai tinka su mėsa ar kaip užtepėlė su šviežia duona.
Alyvuogės ir Alyvuogių Aliejus
Korfu sala yra žinoma dėl savo alyvmedžių giraičių, kurios dengia didžiąją dalį salos ploto. Vietinės alyvuogės ir alyvuogių aliejus yra vieni iš svarbiausių produktų, kuriuos verta paragauti ir parsivežti iš Korfu. Daugelis vietinių restoranų ir tavernų naudoja tik šviežią alyvuogių aliejų, kuris suteikia patiekalams ypatingą skonį. Taip pat vietinėse rinkose galima rasti įvairių alyvuogių rūšių, kurios puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip priedas prie pagrindinių patiekalų.
Korfu virtuvė – tai nuostabus Graikijos ir kitų Viduržemio jūros regiono šalių kulinarinių tradicijų susiliejimas. Jei atvykstate į šią salą, būtinai išbandykite vietinius patiekalus ir gėrimus – jie ne tik atskleis salos istoriją ir kultūrą, bet ir taps neatsiejama kelionės dalimi.