Saugumas jordanijoje
Dalintis

Jordanija yra viena populiariausių kelionių krypčių Artimuosiuose Rytuose dėl savo turtingos istorijos, archeologinių paminklų ir draugiškų žmonių. Tačiau prieš keliaujant į bet kurią šalį, būtina įvertinti ir saugumo situaciją. Jordanija, nepaisant savo geografinės padėties šalia neramių kaimyninių valstybių, laikoma viena saugiausių šalių Artimųjų Rytų regione. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius aspektus, kuriuos verta žinoti apie saugumą Jordanijoje.

Bendras Saugumo Lygis

Jordanija turi gerai išvystytą saugumo sistemą, o šalies valdžia stengiasi užtikrinti stabilumą tiek vietiniams gyventojams, tiek turistams. Jordanija laikoma politiškai stabilia šalimi, nepaisant to, kad ji ribojasi su tokiomis šalimis kaip Sirija, Irakas, Saudo Arabija ir Izraelis, kuriuose neretai pasitaiko politinių ir karinių neramumų.

Nors Jordanija yra saugi šalis, būtina stebėti geopolitinę situaciją regione ir reguliariai tikrinti kelionių įspėjimus, pateikiamus oficialių šaltinių. Vis dėlto, dauguma turistų Jordanijoje susiduria tik su nedidelėmis problemomis arba jų visai išvengia, jei laikosi tam tikrų saugumo rekomendacijų.

Nusikalstamumo Lygis

Jordanijoje nusikalstamumo lygis yra žemas, ypač palyginus su kai kuriomis kitomis Artimųjų Rytų šalimis. Smurtiniai nusikaltimai prieš užsieniečius yra labai reti, o vietiniai gyventojai dažnai demonstruoja draugišką ir svetingą elgesį su turistais. Nepaisant to, kaip ir bet kurioje šalyje, svarbu išlikti budriems dėl smulkių nusikaltimų, tokių kaip kišenvagystės ar sukčiavimas, ypač turistų mėgstamose vietose, tokiuose kaip Amanas ar Petra.

Norint išvengti smulkių nusikaltimų, rekomenduojama:

  • Saugoti savo asmeninius daiktus viešose vietose.
  • Vengti nešiojimo didelių grynųjų pinigų sumų.
  • Laikyti vertingus daiktus saugiose vietose, pvz., viešbučių seifuose.
  • Būti atsargiems su taksi paslaugomis – įsitikinkite, kad vairuotojas įjungė skaitiklį arba derėkitės dėl kainos iš anksto.

Politinis Stabilumas ir Demonstracijos

Jordanija yra politiškai stabili šalis, tačiau kartais, ypač didžiuosiuose miestuose, gali vykti politinės demonstracijos arba protestai, kuriuos būtina vertinti atsargiai. Dažniausiai šios demonstracijos yra taikios, tačiau, kaip ir bet kurioje šalyje, situacijos gali greitai pasikeisti. Dėl šios priežasties rekomenduojama vengti masinių susibūrimų, ypač šalia vyriausybinių pastatų ar kitų svarbių infrastruktūros objektų.

Svarbu sekti vietinę žiniasklaidą ir tarptautinius kelionių įspėjimus, jei kelionės metu kiltų bet kokių politinių įtampų ar konfliktų regione.

Kelionės į Pietų Jordaniją

Nors dauguma Jordanijos yra saugi, kelionės į pietinius šalies regionus (ypač šalia sienos su Sirija ir Iraku) gali kelti tam tikrų saugumo iššūkių. Valdžia griežtai stebi šiuos regionus, tačiau rekomenduojama atidžiai sekti situaciją ir iš anksto pasikonsultuoti su kelionių agentūromis ar ambasada, jei ketinate keliauti į pasienio teritorijas.

Pavyzdžiui, Vadi Rumo dykuma, esanti netoli Saudo Arabijos sienos, yra populiari turistų vieta, tačiau vis tiek reikia būti atsargiems ir laikytis vietinių gidų nurodymų.

Saugumas Transportuojantis

Viešasis transportas Jordanijoje paprastai yra saugus, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į kai kuriuos aspektus:

  • Taksi: oficialūs taksi yra saugūs ir gana prieinami. Vis dėlto būtina įsitikinti, kad vairuotojas įjungė skaitiklį arba iš anksto suderinkite kainą. Venkite neoficialių taksi paslaugų, ypač didmiesčiuose.
  • Autobusai: Jordanijos autobusuose yra įvairūs keliautojų pasirinkimai, nuo mažų mikroautobusų iki didesnių tarptautinių kompanijų, tokių kaip JETT. Didesni autobusai yra patogesni ir saugesni ilgoms kelionėms.
  • Nuomojami automobiliai: kelionė automobiliu Jordanijoje gali būti saugi, tačiau reikia prisiminti, kad vietiniai vairuotojai kartais elgiasi gana impulsyviai, ypač didžiuosiuose miestuose. Keliai dažnai būna geros kokybės, tačiau naktimis reikėtų būti itin atsargiems dėl prastai apšviestų atkarpų ir netikėtai kelyje pasirodančių pėsčiųjų ar gyvūnų.

Moterys Keliautojos Jordanijoje

Jordanija yra konservatyvi šalis, ypač kalbant apie moterų teises ir tradicijas. Nors moterys keliautojos paprastai nesusiduria su rimtais saugumo iššūkiais, svarbu laikytis tam tikrų kultūrinių normų ir etiketo taisyklių, kad išvengtumėte nepatogumų ar nesusipratimų.

  • Apranga: Nors didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, Amane, moterys gali dėvėti šiuolaikiškus drabužius, rekomenduojama rinktis kuklią aprangą, ypač lankantis kaimo vietovėse arba religinėse vietose. Drabužiai turėtų dengti pečius ir kelius, kad gerbtumėte vietos kultūrą.
  • Dėmesys: Moterys, keliaujančios vienos, kartais gali sulaukti papildomo vietinių dėmesio. Tai dažniausiai yra nekenksminga, tačiau būtina išlikti atsargiems ir neatsakyti į nemalonius komentarus.

Sveikatos Saugumas

Jordanijoje yra aukštos kokybės medicinos paslaugos, ypač didžiuosiuose miestuose. Tačiau prieš keliaujant verta pasidomėti ir imtis tam tikrų atsargumo priemonių:

  • Vanduo: rekomenduojama gerti tik buteliuotą vandenį, kadangi vietinis vanduo gali būti nepakankamai išvalytas arba kitokio skonio, nei esate įpratę. Taip pat svarbu vengti ledo, gaminamo iš čiaupo vandens.
  • Maistas: nors Jordanija garsėja savo skaniu maistu, svarbu rinktis švarius restoranus ir patikimus maitinimo įstaigas, kad išvengtumėte apsinuodijimo maistu.
  • Kelionės draudimas: visada verta apsidrausti kelionės draudimu, apimančiu medicinines išlaidas, kad būtų padengtos netikėtos sveikatos problemos ar nelaimės.

Apibendrinimas

Jordanija yra saugi ir svetinga šalis, kurioje keliautojai gali mėgautis turtinga istorija, nuostabiais kraštovaizdžiais ir draugiška vietinių žmonių bendravimo kultūra. Tačiau, kaip ir bet kurioje kitoje šalyje, svarbu išlikti atsargiems, stebėti geopolitinę situaciją ir laikytis paprastų saugumo taisyklių.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!