Ką Reikia Žinoti Vykstant į Jordaniją?
Dalintis

Jordanija yra viena iš populiariausių turistinių krypčių Artimuosiuose Rytuose, garsėjanti turtinga istorija, kultūra ir gamtos stebuklais. Planuojant kelionę į šią nuostabią šalį, svarbu iš anksto pasiruošti, kad jūsų kelionė būtų sklandi ir maloni. Šiame straipsnyje aptarsime, ką reikia žinoti prieš vykstant į Jordaniją, įskaitant kelionių dokumentus, klimato ypatumus, kultūrinius skirtumus ir kitus svarbius aspektus.

Kelionės Dokumentai ir Vizos

Vizos Reikalavimai

Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Jordaniją, reikalinga viza. Laimei, vizą galite gauti atvykę į šalį arba iš anksto internetu naudojantis e-vizos sistema. Vykstant į Jordaniją, svarbu užtikrinti, kad jūsų pasas galiotų ne mažiau nei 6 mėnesius nuo atvykimo datos.

Jeigu planuojate lankytis daugelyje turistinių objektų, verta apsvarstyti Jordan Pass įsigijimą, kuris ne tik suteikia nemokamą įėjimą į daugiau nei 40 objektų, bet ir padengia vizos mokestį, jei planuojate šalyje būti bent tris dienas.

Kelionių Draudimas

Ruošiantis kelionei į Jordaniją rekomenduojama pasirūpinti kelionės draudimu, kuris apimtų medicinines išlaidas, nelaimingų atsitikimų apsaugą bei kelionės atšaukimo draudimą. Jordanija turi gerą medicinos infrastruktūrą, ypač didžiuosiuose miestuose, tačiau užsienio piliečiams paslaugos gali būti brangios be draudimo.

Klimatas ir Geriausias Laikas Keliauti

Jordanijos klimatas yra labai įvairus ir priklauso nuo šalies regiono. Bendras klimatas yra sausas, o karščiausi mėnesiai yra birželis–rugpjūtis, kai oro temperatūra gali siekti 40 laipsnių Celsijaus, ypač pietuose, tokiuose kaip Vadi Rum dykumoje ar Akabos pakrantėje. Žiemos mėnesiai (nuo lapkričio iki vasario) gali būti vėsesni, o šiaurės regionuose netgi galima sulaukti sniego.

Geriausias laikas keliauti į Jordaniją yra pavasarį (kovo–gegužės mėn.) arba rudenį (rugsėjo–lapkričio mėn.), kai oras yra švelnus ir tinkamas tiek kultūrinėms kelionėms, tiek aktyviam poilsiui.

Kultūriniai Ypatumai ir Tradicijos

Jordanija yra musulmoniška šalis, todėl svarbu gerbti vietines tradicijas ir papročius. Kai kurie pagrindiniai kultūriniai aspektai, kuriuos turėtumėte žinoti, yra šie:

Apranga

Jordanijoje apranga turi būti kukli, ypač viešose vietose ir religinėse vietovėse. Nors didžiuosiuose miestuose, kaip Amane, matysite modernesnę aprangą, rekomenduojama vengti atvirų drabužių. Vyrams ir moterims patariama dengti pečius ir kelius, ypač lankant mečetes arba mažesnius miestelius.

Elgesys Viešose Vietose

Jordanijoje svarbu laikytis pagarbos vietinei kultūrai taisyklių. Alkoholis yra prieinamas tam tikrose vietose, tačiau viešose vietose jo vartojimas yra ribotas. Vieši meilės demonstravimai taip pat nėra įprasti, todėl būtina laikytis diskretiškumo.

Religinės Šventės

Atkreipkite dėmesį į religinį kalendorių, ypač jei planuojate kelionę per šventąjį Ramadano mėnesį. Ramadano metu dauguma vietinių gyventojų laikosi pasninko, todėl viešose vietose maisto ir gėrimų vartojimas dienos metu yra ribotas. Keliautojai nėra įpareigoti laikytis šių taisyklių, tačiau svarbu rodyti pagarbą ir vengti valgyti ar gerti viešose vietose.

Pinigai ir Atsiskaitymai

Jordanijos oficiali valiuta yra Jordanijos dinaras (JOD). 1 JOD yra padalintas į 100 piastų arba filų. Nors didžiuosiuose miestuose ir turistinėse vietovėse plačiai priimamos kreditinės kortelės, svarbu turėti grynųjų pinigų, ypač lankantis mažesniuose miesteliuose ar kaimuose.

Valiutos keitimas yra paprastas, o daugelyje vietų rasite bankus ir valiutos keityklas. Geriau keisti pinigus oficialiose įstaigose, nes gatvės keityklos gali taikyti nepalankius kursus.

Transportas Jordanijoje

Jordanijoje veikia gana gera transporto infrastruktūra, tačiau kelionėms po šalį gali būti patogiau naudoti privačius transporto būdus.

Taksi ir Viešasis Transportas

Taksi yra populiarus ir patogus būdas keliauti po miestus. Atkreipkite dėmesį, kad būtina derėtis dėl kainos arba užtikrinti, kad vairuotojas įjungtų skaitiklį. Taip pat veikia mikroautobusų tinklas, tačiau jis gali būti ne toks patogus ir ne visada aiškiai pažymėtas, todėl patariama pasirinkti šį variantą, jei gerai žinote maršrutą.

Automobilio Nuoma

Automobilio nuoma yra puikus būdas keliauti po Jordaniją, ypač jei norite tyrinėti nuošalesnes vietas, tokias kaip Petra ar Negyvoji jūra. Keliai Jordanijoje yra geros kokybės, tačiau būtina vairuoti atsargiai, ypač didžiuosiuose miestuose, kur vairuotojai gali būti impulsyvūs.

Saugumas Jordanijoje

Jordanija yra laikoma saugia šalimi keliautojams, nepaisant jos geografinės padėties Artimuosiuose Rytuose. Tačiau, kaip ir bet kur kitur, svarbu būti atsargiems, ypač turistinėse vietose.

Rekomenduojama:

  • Saugoti asmeninius daiktus nuo kišenvagių.
  • Vengti demonstracijų ar politinių renginių, jei tokių būtų.
  • Stebėti regioninius kelionių įspėjimus dėl geopolitinių situacijų.

Sveikatos Apsauga ir Skiepai

Jordanijoje nėra privalomų skiepų, tačiau rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatito A ir B, jei ketinate lankytis atokesnėse vietovėse. Be to, verta užtikrinti, kad jūsų bendras skiepų grafikas (pvz., stabligės ir difterijos) būtų atnaujintas.

Geriamasis vanduo Jordanijoje yra saugus tik didžiuosiuose miestuose, tačiau rekomenduojama gerti buteliuotą vandenį, ypač mažesniuose miesteliuose ar kaimuose.

Apibendrinimas

Vykstant į Jordaniją, svarbu iš anksto pasiruošti, kad jūsų kelionė būtų sklandi ir maloni. Atsižvelkite į vizų reikalavimus, pasirūpinkite tinkama apranga, atkreipkite dėmesį į kultūrinius papročius ir mėgaukitės šios istorinės šalies grožiu.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!