senasis tailando pavadinimas
Dalintis

Tailando istorija yra giliai įsišaknijusi Pietryčių Azijos kultūroje, ir vienas iš svarbių šios šalies istorijos aspektų yra jos pavadinimo pokyčiai. Iki 1939 metų Tailandas buvo žinomas kaip Siamas – pavadinimas, kuris turėjo didelę reikšmę šalies identitetui. Nors šiandien ši šalis yra žinoma kaip Tailandas, senasis pavadinimas Siamas išliko svarbus istorijos ir kultūros kontekste.

Siamas: Senasis Pavadinimas

Siamas buvo oficialus šalies pavadinimas nuo senovės iki 1939 metų. Šis pavadinimas buvo plačiai vartojamas tiek vietiniu, tiek tarptautiniu mastu, o Siamas tapo gerai žinomu šalies sinonimu. Pavadinimas „Siamas“ buvo susijęs su šalies karalių dinastijomis, kurios valdė šalį nuo XIII amžiaus, ir jis buvo naudojamas ilgus šimtmečius.

Pavadinimo kilmė nėra visiškai aiški, tačiau manoma, kad jis gali būti kilęs iš sanskrito žodžio syam, kuris reiškia „tamsus“ arba „rudai gelsvas“, galbūt apibūdinant vietinius gyventojus.

Pavadinimo Keitimas Į Tailandą

1939 metais, valdant karaliui Rama VIII, šalies pavadinimas buvo oficialiai pakeistas į Tailandą. Naujas pavadinimas atspindi šalies siekį sukurti naują nacionalinę tapatybę ir pabrėžti nepriklausomybę nuo kolonijinių jėgų. Žodis „Tailandas“ kilęs iš vietinio žodžio thai, kuris reiškia „laisvas“, taigi, naujas šalies pavadinimas reiškia „laisvųjų šalis“.

Pavadinimo pakeitimas atspindėjo norą sustiprinti nacionalinę vienybę ir pabrėžti šalies nepriklausomybę bei unikalumą tuo metu, kai vis daugiau Azijos šalių siekė atsikratyti užsienio įtakos.

Laikinas Sugrįžimas Prie Siamo

Įdomu tai, kad 1945 metais, po Antrojo pasaulinio karo, šalies pavadinimas trumpam buvo sugrąžintas į Siamą. Tačiau šis pavadinimas galiojo tik kelerius metus, nes 1949 metais buvo nuspręsta galutinai pakeisti šalies pavadinimą į Tailandą, kuris naudojamas iki šiol.

Apibendrinimas

Siamas, senasis Tailando pavadinimas, buvo svarbus šalies istorijos ir tapatybės elementas iki 1939 metų, kai šalis oficialiai tapo žinoma kaip Tailandas. Šis pavadinimo pokytis simbolizuoja nepriklausomybę, laisvę ir stiprios tautinės tapatybės formavimą. Nors šalis šiuo metu vadinama Tailandu, pavadinimas Siamas išlieka svarbus istoriniame kontekste ir yra dažnai minimas aptariant šalies praeitį ir kultūrą.

Daugiau informacijos: https://en.wikipedia.org/wiki/Thailand

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!