Dalintis

Tuniso virtuvė yra labai įvairi ir turtinga, sujungdama arabų, berberų, viduržemio jūros ir prancūzų kulinarines tradicijas. Čia yra keletas pagrindinių patiekalų, kuriuos verta paragauti keliaujant po Tunisą.

1. Couscous

Couscous yra pagrindinis Tuniso patiekalas, kurį dažnai valgoma šeimos vakarienėse ir ypatingomis progomis. Patiekiamas su daržovėmis, aviena, vištiena arba žuvimi. Dažnai patiekalas pagardinamas prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, kuminas ir harisa (aštrus čili pastas).

2. Brik

Brik yra tradicinis Tuniso užkandis, pagamintas iš plonos tešlos (malsouka) ir užpildytas įvairiais įdarais, dažniausiai tunu, kiaušiniu, kaparėliais ir petražolėmis. Brik kepamas aliejuje, kol tampa traškus ir auksinės spalvos.

3. Harisa

Harisa yra aštrus čili pastas, kuris yra pagrindinis prieskonis daugelyje Tuniso patiekalų. Jis gaminamas iš čili pipirų, česnako, kmynų, kalendros ir alyvuogių aliejaus. Harisa naudojama kaip padažas arba prieskonis, kuris suteikia patiekalams aštrumo ir gilumo.

4. Tajine

Tuniso tajine skiriasi nuo Maroko tajine, nes tai daugiau kiaušinių patiekalas, panašus į frittatą. Jis gaminamas iš kiaušinių, mėsos (dažniausiai vištienos ar avienos), daržovių ir prieskonių, ir kepamas orkaitėje.

5. Lablabi

Lablabi yra populiarus pusryčių ar pietų patiekalas, ypač žiemą. Tai aštri avinžirnių sriuba, pagardinta kmynais ir česnaku. Ji patiekiama su kietai virtais kiaušiniais ir duonos gabaliukais.

6. Mechouia salotos

Ši salota gaminama iš keptų paprikų, pomidorų, svogūnų ir česnako, sumaišytų su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Patiekiama kaip užkandis ar garnyras su tunu, virtais kiaušiniais ir alyvuogėmis.

7. Baklava

Baklava yra populiarus desertas Tunise, pagamintas iš sluoksniuotos tešlos, užpildytos smulkintais riešutais ir pagardintos medumi ar sirupu. Kiekvienas sluoksnis yra lengvas ir traškus, o skonis – saldus ir aromatingas.

Tuniso virtuvė yra ne tik skani, bet ir sveika, turinti daug daržovių, žuvies ir alyvuogių aliejaus. Keliaudami po Tunisą, nepraleiskite progos paragauti šių nuostabių patiekalų ir atrasti vietinių kulinarinių tradicijų.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!