Tailando Baltoji Šventykla
Dalintis

Tailando Baltoji šventykla, dar žinoma kaip Wat Rong Khun, yra viena iš įspūdingiausių ir unikalių šventyklų visoje šalyje. Ši moderni budistinė šventykla įsikūrusi netoli Čiangrajaus miesto, šiauriniame Tailande, ir išsiskiria savo neįprastu dizainu bei religinėmis detalėmis, kurios pritraukia tiek vietinius, tiek tarptautinius turistus. Wat Rong Khun yra žinoma dėl savo akinančiai baltos spalvos ir itin sudėtingų, simboliškų skulptūrų bei dekoracijų, kurias sukūrė žinomas tailandiečių menininkas Chalermchai Kositpipat.

Istorija ir Dizainas

Wat Rong Khun nėra tradicinė šimtmečius gyvavusi šventykla, kaip daugelis kitų Tailande, bet modernus meno kūrinys, pradėtas statyti 1997 metais. Menininkas Chalermchai Kositpipat nusprendė sukurti šventyklą, kuri būtų ne tik religijos, bet ir meno simbolis, ir į ją investavo savo lėšas bei laiką. Statybos finansuojamos asmeninėmis lėšomis, o šventyklos statyba vis dar tęsiasi iki šių dienų.

Šventyklos dizainas yra akinančiai baltas, simbolizuojantis tyrumą ir Budos išmintį. Puošyba naudojama sidabrinėmis detalėmis, kurios reprezentuoja Budos mokymo skaidrumą ir jo moralinį švytėjimą. Nors šventykla yra modernaus meno kūrinys, jos viduje ir išorėje galima rasti daugybę tradicinės budistinės simbolikos bei religinių motyvų.

Pagrindinės Šventyklos Dalys

Tiltas į Nirvaną

Prieš patenkant į pagrindinę šventyklos dalį, lankytojai praeina pro tiltą, kuris simbolizuoja pereinamąjį etapą nuo pasaulio kančių link nirvanos. Tiltas yra vienas iš įspūdingiausių šventyklos elementų, nes jo pagrindas yra išklotas iš skulptūrų, vaizduojančių rankas, išsitiesusias iš pragaro. Šios rankos simbolizuoja godumą, troškimą ir žemiškąsias kančias, kurias reikia įveikti, kad būtų pasiektas nušvitimas.

Pagrindinė Šventykla

Įžengus į pagrindinę šventyklą, lankytojus pasitinka itin įspūdingos Budos skulptūros bei religinės freskos. Nors iš išorės šventykla atrodo tradiciškai budistinė, viduje galima pastebėti ir šiuolaikinių elementų, kurie išreiškia menininko požiūrį į dabartinį pasaulį. Freskos vaizduoja įvairius modernius simbolius, įskaitant superherojus, filmų veikėjus ir pasaulinius įvykius, kurie susilieja su religiniais motyvais, simbolizuojančiais kovą tarp gėrio ir blogio.

Auksinis Pastatas

Nors visa šventykla yra balta, auksinis pastatas šalia išsiskiria savo spalva ir funkcija. Šis pastatas yra skirtingas savo prasme – jis simbolizuoja materializmą ir žemiškuosius troškimus. Skirtingai nuo baltos šventyklos, kuri simbolizuoja dvasinį tyrumą, auksinis pastatas atspindi žemiškąją prabangą ir laikinumą.

Religinė Simbolika

Wat Rong Khun yra ne tik architektūros stebuklas, bet ir pilnas simbolinių religinių prasmių. Kiekvienas šventyklos elementas turi savo specifinę prasmę, pradedant nuo tilto, vedančio į nirvaną, iki Budos skulptūrų ir freskų, kurios vaizduoja dvasinį gyvenimą ir kovą su vidinėmis silpnybėmis.

Šventykla sujungia tradicines budizmo vertybes su moderniomis meno interpretacijomis, todėl tai nėra įprasta šventykla – tai unikalus meno ir religijos derinys, kuris kviečia lankytojus giliau susimąstyti apie dvasinį gyvenimą ir šiuolaikinės visuomenės iššūkius.

Apsilankymas Baltojoje Šventykloje

Wat Rong Khun yra vienas iš pagrindinių Čiangrajaus regiono traukos objektų, ir šventykla kasmet pritraukia tūkstančius lankytojų. Apsilankymas šventykloje yra ne tik kultūrinė patirtis, bet ir galimybė susipažinti su šiuolaikiniu Tailando menu bei filosofija.

  • Bilietų kaina: Nors anksčiau apsilankymas šventykloje buvo nemokamas, šiuo metu taikomas simbolinis įėjimo mokestis, skirtas šventyklos išlaikymui ir statybos darbų tęsimui.
  • Elgesio taisyklės: Kaip ir kitose Tailando šventyklose, lankytojai turi laikytis tam tikrų taisyklių – tinkamai apsirengti, rodyti pagarbą religinėms vietoms ir laikytis tylos pagrindinėse šventyklos erdvėse.

Apibendrinimas

Tailando Baltoji Šventykla, Wat Rong Khun, yra išskirtinė šiuolaikinės religijos ir meno sintezė, kurią verta aplankyti kiekvienam, besilankančiam šiaurinėje Tailando dalyje. Ši šventykla ne tik atspindi tradicinį budizmą, bet ir perkelia lankytojus į unikalų meno pasaulį, kuriame simbolizmas ir modernus menas sukuria gilias dvasines ir kultūrines reikšmes.

Daugiau informacijos: https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Rong_Khun

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!