Čekijos virtuvė garsėja savo tradiciniais, sočiais patiekalais, kuriuose vyrauja mėsa, bulvės ir įvairūs padažai. Keliaudami po Čekiją, būtinai išbandykite vietinius patiekalus, kurie atspindi šalies kultūrą ir istoriją. Štai dešimt populiariausių Čekijos nacionalinių patiekalų.

1. Vepřo-knedlo-zelo (Kiauliena su knedlikais ir kopūstais)

Istorija

Šis tradicinis patiekalas – tai kepta kiauliena, patiekiama su raugintais kopūstais ir knedlikais (garuose virtomis duonos arba bulvių bandelėmis). Tai vienas populiariausių ir labiausiai mylimų patiekalų Čekijoje, kilęs iš viduramžių laikų valstiečių virtuvės.

Gyventojų citatos

„Vepřo-knedlo-zelo – patiekalas, kuris sušildo tiek kūną, tiek sielą.“

„Tai tikra Čekijos virtuvės klasika, kuria mėgaujamės per kiekvieną šeimos susibūrimą.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „Lokál Dlouhááá“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Tradiciškai kiauliena kepama su kmynais ir česnaku, rauginti kopūstai troškinami su lašiniais ir svogūnais, o knedlikai gaminami iš miltų, kiaušinių ir pieno.

2. Guliašas (Guláš)

Istorija

Guliašas kilęs iš Vengrijos, tačiau Čekijoje šis patiekalas yra tapęs neatsiejama virtuvės dalimi. Jis gaminamas iš troškintos jautienos su svogūnais, paprika, kmynais ir kitais prieskoniais.

Gyventojų citatos

„Čekijos guliašas – neatsiejamas nuo šaltų žiemos dienų.“

„Guliašas su knedlikais yra idealus derinys bet kuriam pietų stalui.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „U Pinkasů“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Jautiena troškinama su svogūnais, paprika, kmynais ir česnaku. Patiekiama su knedlikais arba bulvių koše.

3. Svíčková na smetaně (Jautienos nugarinė su grietinėlės padažu)

Istorija

Svíčková yra jautienos nugarinė, marinuota ir troškinta su daržovėmis, ir patiekiama su grietinėlės padažu. Tai tradicinis čekų šventinis patiekalas, dažnai patiekiamas su spanguolių uogiene ir plakta grietinėle.

Gyventojų citatos

„Svíčková – tai patiekalas, kuris kelia vaikystės prisiminimus.“

„Šis patiekalas ne tik skanus, bet ir atrodo labai elegantiškai.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „Café Imperial“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Jautiena marinuojama su daržovėmis ir actu, tada troškinama, kol tampa minkšta. Padažas gaminamas iš troškinimo sultinio, grietinėlės ir citrinos.

4. Bramboráky (Bulviniai blyneliai)

Istorija

Bramboráky – tai bulviniai blyneliai, pagardinti česnaku, majoranais ir kmynais. Jie dažnai patiekiami kaip garnyras prie mėsos patiekalų arba kaip savarankiškas užkandis.

Gyventojų citatos

„Bramboráky yra toks paprastas, bet nepaprastai skanus patiekalas.“

„Kiekvienas Čekijos namų ūkis turi savo bramboráky receptą.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „Kolkovna Celnice“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Bulvės sutarkuojamos ir sumaišomos su česnaku, majoranu, kmynais, miltais ir kiaušiniu, tada kepamos aliejuje, kol tampa traškios.

5. Smažený sýr (Keptas sūris)

Istorija

Keptas sūris (dažniausiai eidamas arba hermelínas) yra paplitęs patiekalas tiek Čekijos, tiek Slovakijos virtuvėse. Tai sūris, paniruotas ir iškeptas aliejuje, paprastai patiekiamas su bulvytėmis ir totorišku padažu.

Gyventojų citatos

„Smažený sýr yra geriausias greitas maistas po ilgos dienos.“

„Tai tikrai paprastas, bet nepaprastai skanus užkandis.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „Kozlovna Lidická“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Sūris supaniruojamas kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, tada kepamas aliejuje, kol tampa traškus.

6. Utopenci

Istorija

Utopenci yra marinuoti dešrelės, pagaminti iš dešrelių, kurios marinuojamos actu su svogūnais ir prieskoniais. Tai populiarus užkandis, patiekiamas baruose su alumi.

Gyventojų citatos

„Utopenci – tai užkandis, kuris puikiai dera su šaltu čekų alumi.“

„Visi mėgsta utopenci, nes jie yra pikantiški ir skanūs.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Baras „Pivovarský dům Benedict“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Dešrelės marinuojamos acte su svogūnais, pipirais, lauro lapais ir kitais prieskoniais.

7. Koláče (Pyragėliai su įdaru)

Istorija

Koláče – tai tradiciniai pyragėliai su įvairiais įdarais: varške, slyvomis, aguonomis arba riešutais. Jie dažnai gaminami per šventes ir šeimos susibūrimus.

Gyventojų citatos

„Koláče yra vienas iš geriausių desertų pasaulyje.“

„Kiekvienas čekas turi savo mėgstamą koláče įdarą.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Kepykla „Cukrárna Myšák“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Tešla gaminama iš mielių, miltų, sviesto ir kiaušinių. Pyragėliai formuojami ir užpildomi mėgstamu įdaru.

8. Trdelník

Istorija

Trdelník yra tradicinis Čekijos ir Slovakijos desertas, kurio tešla sukama ant cilindrinio ritinio ir kepama ant anglių, kol tampa traški. Vėliau tešla apvoliojama cukruje ir cinamone.

Gyventojų citatos

„Trdelník yra būtinas skanėstas kiekvienam turistui Prahoje.“

„Jis traškus iš išorės, bet minkštas viduje – tikras skanumynas!“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Parduotuvė „Good Food: Bakery & Café“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Tešla sukama ant ritinio, kepama ant anglių, o vėliau apvoliojama cukruje, cinamone arba riešutuose.

9. Česnečka (Česnakinė sriuba)

Istorija

Česnečka – tai stipri česnakinė sriuba, dažnai patiekiama su bulvėmis, kiaušiniais ir duonos gabaliukais. Ji tradiciškai valgoma po vakarėlių arba peršalus.

Gyventojų citatos

„Česnečka padeda atsistoti ant kojų net ir sunkiausią rytą.“

„Ši sriuba yra tokia paprasta, bet tokia skani.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „Mlejnice“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Česnakai kepami aliejuje, tada į juos dedamos bulvės ir kiti priedai.

10. Moravský vrabec (Moravijos žvirblis)

Istorija

Nors pavadinimas rodo paukštį, šis patiekalas yra iš kiaulienos. Moravský vrabec – tai kepta kiaulienos gabaliukai, patiekiami su kopūstais ir knedlikais.

Gyventojų citatos

„Moravský vrabec yra vienas iš mano mėgstamiausių Čekijos patiekalų.“

„Kiauliena tiesiog tirpsta burnoje, ypač su kopūstais ir knedlikais.“

Praktiniai patarimai

  • Kur paragauti: Restorane „U Fleků“ Prahoje.
  • Kaip pagaminti: Kiauliena kepama su prieskoniais, tada patiekiama su raugintais arba raudonais kopūstais ir knedlikais.

Apibendrinimas

Čekijos virtuvė yra pilna įdomių ir skanių patiekalų, kurie puikiai atspindi šalies tradicijas ir kultūrą. Nuo sočiųjų vepřo-knedlo-zelo iki saldžiųjų trdelník, kiekvienas ras ką nors pagal savo skonį.

D.U.K.

1. Kokie yra pagrindiniai Čekijos virtuvės ingredientai? Čekijos virtuvėje dažnai naudojama mėsa (kiauliena, jautiena, vištiena), bulvės, rauginti kopūstai, grietinėlė, grybai ir prieskoniai, tokie kaip kmynai, česnakai ir majoranas.

2. Ar Čekijos virtuvėje yra vegetariškų patiekalų? Taip, nors Čekijos virtuvė orientuota į mėsos patiekalus, vegetarai gali rasti kepto sūrio (smažený sýr), bulvinių blynelių (bramboráky), česnakinės sriubos (česnečka) ir įvairių desertų.

3. Kokius gėrimus verta paragauti Čekijoje? Čekija garsėja savo alumi, tačiau taip pat verta paragauti Becherovka likerio, Moravijos vyno ir įvairių vaistažolių likerių.

4. Ar galima užsisakyti čekų patiekalų kitose šalyse? Taip, kai kurie tradiciniai čekų restoranai veikia įvairiose šalyse, tačiau autentiškiausi patiekalai ir skoniai randami tik pačioje Čekijoje.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!