Portugalijos virtuvė tokia pat turtinga ir įvairi kaip ir jos kraštovaizdis – čia galima paragauti įvairių skonių patiekalų, kurių pagrindą sudaro ilga šalies istorija, geografinė įvairovė ir jūrinis paveldas. Pateikiame gidą, ką turėtumėte paragauti Portugalijoje, ir viską apie tradicinius patiekalus, dėl kurių portugalų virtuvė tokia ypatinga.
Bacalhau (menkė)
Nacionaliniu patiekalu laikomas portugalų patiekalas gali pasigirti daugiau nei 365 bacalhau paruošimo būdais, todėl jį galima valgyti kiekvieną metų dieną ir niekada nevalgyti to paties du kartus. Išskirtiniai paruošimo būdai:
- Bacalhau à Brás: Tai – smulkinta menkė, sumaišyta su svogūnais, bulvytėmis ir kiaušiniene, dažnai gardinama juodosiomis alyvuogėmis ir petražolėmis.
- Bacalhau com Natas: Menkės, keptos kreminiame padaže, sluoksniuotos su plonais griežinėliais pjaustytomis bulvėmis – guodžiantis patiekalas, ypač populiarus šaltesniais mėnesiais.
Cozido à Portuguesa
Gausus troškinys, kuris yra lėto gaminimo meno meistriškumo pamoka. Jame derinama įvairi mėsa (kiauliena, jautiena, vištiena), dešrelės (pvz., chouriço ir farinheira) ir įvairios daržovės (kopūstai, morkos, ropės). Kiekvienas Portugalijos regionas turi savo versiją, atspindinčią vietinius pageidavimus ir ingredientus.
Sardinės
Vasaros mėnesiais ant grotelių keptos sardinės (Sardinhas Assadas) tampa pagrindiniu patiekalu, ypač pakrančių vietovėse. Jos dažnai patiekiamos tiesiog su duonos riekele arba su virtomis bulvėmis ir salotomis, įkūnijant portugališkos vasaros esmę.
Caldo Verde
Ši paprasta, bet aromatinga sriuba, kilusi iš Minho provincijos šiaurės Portugalijoje, gaminama iš plonai supjaustytų portugališkų kopūstų (couve-galega), bulvių, svogūnų, česnakų ir gabalėlių chouriço. Tai paguodžiantis patiekalas, ypač populiarus per šventes ir žiemą.
Feijoada à Transmontana
Iš Brazilijos atkeliavusi portugališka feijoada – tai sotus pupelių troškinys, kurį paprastai sudaro įvairūs kiaulienos, jautienos ir kartais vištienos gabalai, lėtai virti su raudonosiomis pupelėmis ir daržovėmis. Tai sotus, aromatingas patiekalas, kuriame atsiskleidžia portugalų meilė ankštiniams augalams ir lėtai virtai mėsai.
Pastéis de Nata
Nė vienas vizitas Portugalijoje neapsieina be pastéis de nata – kultinių portugališkų pyragaičių su kremu. Šių kąsnio dydžio skanėstų tešlos apvalkalas yra įdarytas kreminiu kreminiu kremu, dažnai apibarstytu cinamonu ir cukraus pudra. Ypač garsus yra originalus Belémo (Lisabona) pyragaičių variantas (Pastéis de Belém).
Francesinha
Iš Porto kilęs sumuštinis francesinha yra nepanašus į jokį kitą sumuštinį. Įdarytas kumpiu, dešra, kepsniu ar kepta mėsa, padengtas lydytu sūriu ir tirštu pomidorų bei alaus padažu, jis paprastai patiekiamas su gruzdintomis bulvytėmis. Šis sumuštinis yra gardus ir simbolizuoja Porto kulinarinę drąsą.
Alheira
Alheira – tai tradicinė portugališka dešra, gaminama iš mėsos (išskyrus kiaulieną), duonos, alyvuogių aliejaus, česnako ir paprikos mišinio. Iš pradžių ją inkvizicijos laikais sukūrė žydai, norėdami imituoti kiaulienos dešrelių išvaizdą ir išvengti persekiojimo, o šiandien ja mėgaujamasi visoje šalyje.
Jūros gėrybės
Kadangi Portugalijos pakrantės yra labai plačios, jūros gėrybės yra vienas iš Portugalijos virtuvės ramsčių, o tokie patiekalai kaip „Amêijoas à Bulhão Pato” (moliuskai česnakų ir kalendrų padaže) ir „Arroz de Marisco” (ryžiai su jūros gėrybėmis) atskleidžia vandenyno šviežumą ir skonį.
Vynai ir spiritiniai gėrimai
Įvairiuose Portugalijos vyno regionuose gaminamas įspūdingas vynų asortimentas, įskaitant Vinho Verde, Alentejo vynus ir, žinoma, Douro slėnyje gaminamą portveiną. Be to, šalyje gaminami unikalūs spiritiniai gėrimai, pavyzdžiui, Ginjinha – rūgščių vyšnių likeris, kuriuo tradiciškai mėgaujamasi Lisabonoje ir Óbidos mieste.
Portugalijos virtuvė nuostabi savo skoniais
Portugalijos virtuvės tyrinėjimas leidžia pažinti jos istoriją, kultūrą ir regionų įvairovę. Kiekvienas patiekalas pasakoja savo istoriją – prisitaikymo, šventės ar paprasto kasdienio malonumo istoriją. Mėgaudamiesi šiais tradiciniais patiekalais galėsite pajusti Portugalijos esmę, todėl jūsų vizitas taps tikrai nepamirštamas.