Lenkija, turtinga savo kultūros ir istorijos paveldu, taip pat pasižymi įvairia ir skania tradicine virtuve. Lenkiški patiekalai dažnai apima įvairias mėsos rūšis, kopūstus, bulves ir grybus, kurie yra pagrindiniai šios šalies maisto ingredientai. Šiame straipsnyje apžvelgiame keletą populiariausių tradicinių Lenkijos patiekalų, kurie yra būtini kiekvienam, norinčiam patirti tikrą lenkišką kulinarinį palikimą.

Pierogi

Pierogi – tai vienas žymiausių ir mėgstamiausių Lenkijos patiekalų. Tai virti arba kepti pyragėliai, paprastai pildomi įvairiais įdarais. Populiariausi pierogi įdarai apima malštą mėsą, varškę, bulves ir svogūnus, taip pat grybus ir kopūstus. Yra ir saldžių variantų, pavyzdžiui, su uogomis ar varške.

Bigos

Bigos, dar vadinamas lenkiškuoju „mišrainės troškiniu”, yra dar vienas tradicinis patiekalas, kuris neretai vadinamas nacionaliniu Lenkijos patiekalu. Jis gaminamas iš kapotų kopūstų (tie gali būti ir rauginti, ir švieži), įvairių rūšių mėsos (pvz., kumpio, dešrelių, kiaulienos), taip pat grybų, svogūnų ir kitų prieskonių. Bigos ilgai troškinamas, kad visi skoniai kuo geriau susijungtų.

Žurek

Žurek arba rūgštiena – tai fermentuotos duonos sultinys, kuris yra labai populiarus Lenkijos virtuvėje, ypač per Velykų šventes. Šis sriubos patiekalas dažnai patiekiamas su kiaulienos skerdenos gabalėliais, virtais kiaušiniais ir dešrelėmis. Žurek yra gilus ir sodrus skonio, puikiai tinkantis šaltiems orams.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy – tai tradicinis lenkiškas kiaulienos kotletas, panasus į vokišką schnitzelį. Paruošiamas iš kiaulienos nugarinės dalies gabalėlio, kuris plakamas, apvoliojamas miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, o vėliau kepamas aliejuje iki auksinės plutos. Šis patiekalas dažnai patiekiamas su bulvių koše, šviežiomis arba raugintomis daržovėmis.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, arba bulvių blynai, yra dar vienas populiariasis lenkiškas patiekalas, kuris paprastai valgomas kaip pagrindinis patiekalas arba priedas prie mėsos. Blynai gaminami iš tarkuotų bulvių, svogūnų, kiaušinių ir miltų mišinio, kuris kepamas keptuvėje iki traškios plutos.

Šie patiekalai yra tik dalis turtingos ir skirtingų skonių pilnos Lenkijos virtuvės. Kiekvienas iš jų atspindi šalies kultūrinius įpročius ir istoriją, suteikiant unikalią galimybę išbandyti ir įvertinti tradicinius lenkiškus skonius.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!