Malta – nedidelė Viduržemio jūros salų valstybė – gali pasigirti turtingu kulinariniu paveldu, kurį suformavo įvairios tūkstantmečius saloje gyvenusios civilizacijos. Tai lėmė savitą ir aromatingą virtuvę, kurioje, be kita ko, atsispindi Sicilijos, Artimųjų Rytų ir Didžiosios Britanijos įtaka. Tradicinių maltiečių patiekalų tyrinėjimas – gardus būdas pažinti salos kultūrą ir istoriją. Štai ką turėtumėte paragauti Maltoje, kad tikrai pajustumėte jos virtuvės esmę.
Tradiciniai maltiečių patiekalai, kuriuos būtina paragauti
- Pastizzi: Tai vienas mėgstamiausių Maltos užkandžių. Įdaryti rikotos sūriu arba žirnių koše, pastizzi puikiai tinka greitai užkąsti bet kuriuo paros metu.
- Ftira: Ftira yra unikali maltietiška duona, dažnai lyginama su ciabatta, tačiau jos tekstūra yra tankesnė, o viduryje yra išskirtinė skylutė. Ji paprastai patiekiama su pomidorais, kaparėliais, alyvuogėmis ir tunu.
- Timpana: Gausus keptų makaronų patiekalas, įvilktas į traškų tešlos apvalkalą. Į jį dedama makaronų, Bolonijos padažo, kiaušinių ir sūrio, todėl tai sotus ir sotus patiekalas.
- Bragioli: Bragioli – tai jautienos griežinėliai, įdaryti maltos mėsos, džiūvėsėlių ir prieskoninių žolelių mišiniu ir lėtai virti sodriame raudonojo vyno padaže.
- Triušienos troškinys (Stuffat tal-Fenek): Šis nacionaliniu Maltos patiekalu laikomas lėtai virtas troškinys, kurio sudėtyje yra švelnios triušienos, pagardintos aromatingu vyno padažu, dažnai su bulvėmis ir daržovėmis.
- Ġbejniet: Sūriai: maži apvalūs sūriai, gaminami iš avių arba ožkų pieno. Jie gali būti patiekiami švieži, džiovinti arba paskaninti pipirais ir yra pagrindinis Maltos virtuvės patiekalas.
- Kapunata: Maltoje gaminamas populiarus Viduržemio jūros regiono patiekalas ratatouille. Tai aromatingas daržovių troškinys, gaminamas iš paprikų, pomidorų, baklažanų, kaparėlių ir alyvuogių.
Saldūs skanėstai
- Kannoli: Maltos kannoli – tai vamzdžio formos kepti pyragaičiai su rikotos įdaru, dažnai gardinami pistacijomis, šokoladu arba cukruotais vaisiais.
- Imqaret: šie datulių įdaru įdaryti pyragėliai yra gruzdinti, dažnai pagardinti anyžiais ir lauro lapais, todėl yra saldus ir aromatingas skanėstas.
- Helwa tat-Tork: Šis desertas yra tradicinis maltiečių mėgstamas desertas, dažnai patiekiamas su kava arba arbata.
Tradiciniai maltiečių gėrimai
- Kinnie: saldžiarūgštis nealkoholinis gėrimas, gaminamas iš karčiųjų apelsinų ir aromatinių žolelių. Tai gaivus pasirinkimas, ypač šiltuoju metų laiku.
- Maltos vynas: Maltos salos turi seną vyndarystės istoriją, kelios vietinės vyninės gamina puikius vynus, kurie pradeda įgyti tarptautinį pripažinimą. Paragauti taurę maltietiško vyno privalo kiekvienas lankytojas.
Patarimai kulinarinių tyrinėjimų mėgėjams
- Valgykite ten, kur valgo vietiniai: Norėdami paragauti autentiškų Maltos patiekalų, ieškokite vietinių gyventojų pamėgtų užkandinių ir restoranų.
- Maisto turgūs: Apsilankykite vietiniuose maisto turguose, kuriuose galima susipažinti su Maltos virtuvės pagrindą sudarančiais ingredientais ir paragauti šviežių vietinių produktų.
- Maisto festivaliai: Maltoje ištisus metus vyksta daugybė maisto festivalių, kuriuose švenčiami įvairūs patiekalai – nuo šokolado iki braškių ir, žinoma, tradiciniai maltietiški valgiai.
Išvada
Maltos virtuvė atspindi turtingą salos istoriją ir kultūrinį melanžą, o jos skoniai yra ne tik įvairūs, bet ir gardūs. Tradicinių maltietiškų patiekalų – nuo pikantiškų patiekalų, kurie paguodžia ir pasotina, iki saldumynų, kurie džiugina – paragavimas yra neatsiejama Maltos paveldo pažinimo dalis. Nesvarbu, ar valgysite triušienos troškinį, ar mėgausitės šviežia pastizza pakeliui, ar gurkšnosite šaltą Kinnie, kiekvienas kąsnis ir gurkšnis sujungs jus su Maltos širdimi ir siela.