Vengrijos nacionaliniai patiekalai

Vengrija yra šalis, garsėjanti savo turtinga ir įvairia kulinarine tradicija. Vengrijos virtuvė pasižymi unikaliais skoniais, kuriuos sukuria tokie pagrindiniai ingredientai kaip paprika, svogūnai ir grietinė. Šiame straipsnyje aptarsime populiariausius Vengrijos nacionalinius patiekalus ir restoranus, kuriuose galima juos paragauti.

Guliašas (Gulyás)

Istorija ir kilmė

Guliašas yra vienas garsiausių ir seniausių Vengrijos patiekalų, kilęs iš piemenų tradicijų. Šis tirštas ir sodrus troškinys buvo gaminamas lauko sąlygomis, naudojant paprastus ingredientus – jautieną, papriką, svogūnus ir bulves.

Ingredientai ir paruošimas

  • Jautiena
  • Paprika
  • Svogūnai
  • Bulvės
  • Morkos
  • Česnakai
  • Kmynai
  • Grietinė

Jautiena ir daržovės kepamos kartu, kol suminkštėja, tada įpilama vandens arba sultinio, kad susidarytų tirštas troškinys. Patiekiama su duona arba makaronais.

Kur paragauti?

Gettó Gulyás, esantis Budapešto žydų kvartale, yra vienas geriausių vietų paragauti tradicinio guliašo. Restoranas siūlo autentišką vengrišką virtuvę ir jaukią atmosferą​.

Halászlé (Žvejų sriuba)

Istorija ir kilmė

Halászlé yra tradicinė vengrų žvejų sriuba, kilusi iš Vengrijos upių regionų, ypač palei Dunojaus ir Tisos upes. Ji ruošiama iš šviežių upės žuvų, dažniausiai karpio, šamo arba lydekos.

Ingredientai ir paruošimas

  • Upės žuvys
  • Paprika
  • Svogūnai
  • Pomidorai
  • Česnakai
  • Vanduo

Žuvys verdamos kartu su svogūnais ir pomidorais, kol išsiskiria skoniai. Patiekiama karšta, dažnai su paprikos milteliais ir šviežia duona.

Kur paragauti?

Szaletly restoranas, esantis netoli miesto parko Budapešte, yra puiki vieta paragauti halászlé. Šis restoranas garsėja tradiciniais vengriškais patiekalais, kuriuos ruošia talentingas šefas Dániel Bernát​.

Pörkölt (Troškinys)

Istorija ir kilmė

Pörkölt yra dar vienas populiarus vengrų patiekalas, kuris dažnai lyginamas su guliašu. Tai tirštas troškinys, dažniausiai gaminamas iš kiaulienos, jautienos arba avienos, be bulvių.

Ingredientai ir paruošimas

  • Kiauliena, jautiena arba aviena
  • Paprika
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Pomidorai arba pomidorų pasta
  • Raudonas vynas (nebūtinai)

Mėsa ir daržovės kepamos kartu, kol suminkštėja, tada įpilama nedaug vandens ar sultinio. Patiekiama su makaronais ar duona.

Kur paragauti?

Rosenstein Restaurant Budapešte yra puiki vieta paragauti pörkölt. Šis šeimos valdomas restoranas siūlo įvairius tradicinius vengriškus patiekalus, kuriuos paruošia su meile ir atsidavimu​.

Paprikás Csirke (Vištiena su paprika)

Istorija ir kilmė

Paprikás Csirke yra klasikinis vengriškas patiekalas, gaminamas iš vištienos, grietinės ir, žinoma, paprikos. Šis patiekalas yra paprastas, bet labai skanus, dažnai patiekiamas su makaronais arba bulvių koše.

Ingredientai ir paruošimas

  • Vištiena
  • Paprika
  • Svogūnai
  • Grietinė
  • Pomidorai
  • Česnakai
  • Vanduo arba sultinys

Vištiena ir daržovės kepamos kartu, kol suminkštėja, tada įpilama grietinės ir sultinio. Patiekiama su makaronais arba bulvių koše.

Kur paragauti?

Menza Restaurant, esantis Liszt Ferenc aikštėje, Budapešte, yra puiki vieta paragauti šio patiekalo. Restoranas garsėja savo tradiciniais vengriškais patiekalais ir jaukia atmosfera​.

Töltött Káposzta (Įdarytas kopūstas)

Istorija ir kilmė

Töltött Káposzta yra tradicinis vengriškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro kopūsto lapai, įdaryti mėsa ir ryžiais. Šis patiekalas dažnai ruošiamas per šventes ir šeimos susibūrimus.

Ingredientai ir paruošimas

  • Kopūsto lapai
  • Kiauliena arba jautiena
  • Ryžiai
  • Svogūnai
  • Paprika
  • Pomidorų padažas
  • Grietinė

Įdaras gaminamas iš mėsos ir ryžių, kuris tada įvyniojamas į kopūsto lapus ir troškinamas pomidorų padaže. Patiekiama su grietine.

Kur paragauti?

Kéhli Vendéglő, esantis Budapešto Óbuda rajone, yra žinomas dėl savo tradicinių vengriškų patiekalų, įskaitant įdarytą kopūstą​.

Dobos Torta (Dobos tortas)

Istorija ir kilmė

Dobos Torta yra garsus vengriškas desertas, sukurtas XIX a. konditerio József Dobos. Tai daugiasluoksnis tortas su šokoladiniu sviestiniu kremu ir karamelės sluoksniu ant viršaus.

Ingredientai ir paruošimas

  • Biskvito lakštai
  • Šokoladinis sviestinis kremas
  • Cukrus karamelizavimui

Biskvito lakštai pertepami šokoladiniu sviestiniu kremu, o viršuje užpilama karamelė. Patiekiama kaip desertas.

Kur paragauti?

Gerbeaud Café, esantis Budapešto širdyje, yra viena iš geriausių vietų paragauti autentiško Dobos torto. Ši kavinė garsėja savo desertais ir ilga istorija​.

Somlói Galuska (Somlo koldūnai)

Istorija ir kilmė

Somlói Galuska yra populiarus vengriškas desertas, pagamintas iš kempinio pyrago, šokoladinio padažo, plakto kremo ir romo.

Ingredientai ir paruošimas

  • Kempininis pyragas
  • Šokoladinis padažas
  • Plaktas kremas
  • Romas
  • Razinos ir riešutai (nebūtinai)

Kempininis pyragas sluoksniuojamas su šokoladiniu padažu ir plakta grietinėle, užpilama romu. Patiekiama kaip desertas.

Kur paragauti?

Ruszwurm Confectionery, esantis Budapešto Buda pilies rajone, yra viena iš seniausių ir žinomiausių vietų paragauti šio tradicinio deserto​.

Vengrijos virtuvė siūlo daugybę kitų patiekalų, kurie atspindi šalies turtingą kulinarinį paveldą. Apsilankius Vengrijoje, verta išbandyti kuo daugiau vietinių patiekalų, kad pajustumėte tikrąjį šalies skonį ir tradicijas.

D.U.K.

1. Kokie yra pagrindiniai Vengrijos virtuvės bruožai?

Vengrijos virtuvė garsėja savo stipriais skoniais, gausiai naudojama paprika, česnaku, svogūnu ir grietine. Dažniausiai naudojama mėsa yra kiauliena, jautiena ir vištiena, o daugelis patiekalų yra troškinti arba virti.

2. Kokie yra tradiciniai Vengrijos patiekalai?

Populiariausi Vengrijos tradiciniai patiekalai yra guliašas (Gulyás), žvejų sriuba (Halászlé), troškinys (Pörkölt), vištiena su paprika (Paprikás Csirke), įdarytas kopūstas (Töltött Káposzta), Dobos tortas (Dobos Torta) ir Somlói galuska (Somlói Galuska).

3. Kokia yra populiariausia Vengrijos sriuba?

Populiariausia Vengrijos sriuba yra žvejų sriuba (Halászlé), kuri ruošiama iš šviežių upės žuvų, paprikos, svogūnų ir pomidorų.

4. Ar Vengrijos virtuvė yra aštri?

Taip, Vengrijos virtuvė gali būti aštri, nes daugelyje patiekalų naudojama paprika ir česnakai, kurie suteikia patiekalams intensyvų ir aštrų skonį.

5. Koks yra garsiausias vengriškas desertas?

Vienas garsiausių vengriškų desertų yra Dobos torta (Dobos Torta), kuris yra daugiasluoksnis tortas su šokoladiniu sviestiniu kremu ir karamelės sluoksniu ant viršaus.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!