rumunijos nacionaliniai patiekalai

Rumunijos virtuvė yra įvairi ir turtinga, susipynusi su daugybės kultūrų įtaka, įskaitant graikų, turkų ir slavų. Šiame straipsnyje aptarsime populiariausius Rumunijos nacionalinius patiekalus, kuriuos būtina paragauti apsilankius šioje šalyje.

Sarmale (Įdarytas kopūstas)

Istorija ir kilmė

Sarmale yra vienas iš Rumunijos nacionalinių patiekalų, kurio kilmė siekia Osmanų imperijos laikus. Šis patiekalas yra itin populiarus šventiniu laikotarpiu, ypač per Kalėdas ir Velykas.

Ingredientai ir paruošimas

Pagrindiniai ingredientai:

  • Kopūsto lapai
  • Kiauliena arba jautiena
  • Ryžiai
  • Svogūnai
  • Paprika
  • Pomidorų padažas
  • Žolelės (petražolės, krapai)

Mėsos ir ryžių mišinys įvyniojamas į kopūsto lapus ir troškinamas pomidorų padaže. Patiekiama su grietine ir polenta (mămăligă).

Kur paragauti?

Caru’ cu Bere, esantis Bukarešte, yra viena iš geriausių vietų paragauti autentiško sarmale. Restoranas garsėja savo tradicine rumuniška virtuve ir istorine atmosfera​.

Mici (Cevapcici)

Istorija ir kilmė

Mici, dar vadinami mici de carne arba mititei, yra mažos, ant grotelių keptos mėsos dešrelės, kurios dažnai valgomos su garstyčiomis ir duona. Šis patiekalas yra populiarus tiek miestų, tiek kaimų mugėse ir festivaluose.

Ingredientai ir paruošimas

Pagrindiniai ingredientai:

  • Jautiena, kiauliena arba aviena
  • Česnakai
  • Soda (natrio bikarbonatas)
  • Pipirai
  • Druska
  • Paprika

Mėsa sumaišoma su prieskoniais ir soda, formuojamos mažos dešrelės ir kepamos ant grotelių. Patiekiama su garstyčiomis ir šviežia duona.

Kur paragauti?

La Ceaun, esantis Brašove, yra puiki vieta paragauti mici. Restoranas siūlo įvairius tradicinius rumuniškus patiekalus ir puikią atmosferą​.

Ciorbă de burtă (Triušienos sriuba)

Istorija ir kilmė

Ciorbă de burtă yra viena iš žymiausių rumuniškų sriubų, kuri gaminama iš triušienos. Tai sotus ir maistingas patiekalas, dažnai valgomas kaip pirmasis patiekalas per pietus.

Ingredientai ir paruošimas

Pagrindiniai ingredientai:

  • Triušiena
  • Daržovės (morkos, svogūnai, salierai)
  • Česnakai
  • Actas
  • Grietinė
  • Kiaušiniai

Triušiena ir daržovės verdamos kartu, o sriuba pagardinama česnakais, actu ir grietine. Patiekiama su duona ir aitriųjų pipirų padažu.

Kur paragauti?

Zexe Zahana, esantis Bukarešte, yra viena iš vietų, kur galite paragauti autentiškos ciorbă de burtă. Restoranas garsėja savo aukštos kokybės tradicine rumuniška virtuve.

Papanași (Sūrio spurgos)

Istorija ir kilmė

Papanași yra tradicinės rumuniškos sūrio spurgos, dažnai patiekiamos su grietine ir uogiene. Šis desertas yra labai populiarus tiek tarp vietinių, tiek tarp turistų.

Ingredientai ir paruošimas

Pagrindiniai ingredientai:

  • Šviežias sūris (varškė)
  • Kiaušiniai
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Vanilinis cukrus
  • Aliejus (kepimui)

Tešla formuojama į mažas spurgas ir kepama aliejuje, kol tampa auksinės spalvos. Patiekiama su grietine ir mėgstama uogiene.

Kur paragauti?

Hanu’ lui Manuc, esantis Bukarešte, yra puiki vieta paragauti papanași. Ši istorinė užeiga siūlo autentiškus rumuniškus patiekalus ir unikalią aplinką.

Tochitură (Mėsos troškinys)

Istorija ir kilmė

Tochitură yra tradicinis rumuniškas mėsos troškinys, kuris dažnai valgomas su mămăligă ir kiaušiniu. Tai yra sotus ir skanus patiekalas, dažnai ruošiamas šeimos susibūrimuose.

Ingredientai ir paruošimas

Pagrindiniai ingredientai:

  • Kiauliena
  • Kumpis
  • Dešrelės
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Paprika
  • Pomidorų padažas

Mėsa ir dešrelės kepamos kartu su svogūnais ir česnakais, tada troškinamos su pomidorų padažu ir prieskoniais. Patiekiama su mămăligă ir keptu kiaušiniu.

Kur paragauti?

Vatra Restaurant, esantis Bukarešte, yra puiki vieta paragauti tochitură. Restoranas garsėja savo tradicine rumuniška virtuve ir jaukia atmosfera.

Rumunijos virtuvė yra turtinga ir įvairi, todėl kelionė į šią šalį nebus pilna be šių skanių patiekalų paragavimo. Būtinai apsilankykite šiuose restoranuose, kad patirtumėte tikrąjį rumuniškos virtuvės skonį.

Jogailė Petkutė

Autorius

Jogailė Petkutė

Dievinu keliones!